Waarom de aanval op Gaza geen toeval is.

Hallo iedereen,

Dit moest ik even kwijt. Je weet ondertussen waarschijnlijk al dat er meer dan 600 mensen (vnl. burgers, veel kinderen) vermoord zijn en 3200 gewond raakten in Gaza, sinds israel op 8 juni haar illegale bezetting van Palestina nog maar eens intensifieerde.

Gaza gewonde kinderen. De minst gruwelijke foto die ik kan tonen.
Gaza gewonde kinderen. De minst gruwelijke foto die ik kan tonen.

Minder bekend is misschien dat de 2 miljoen bewoners van de door israel bezette Gazastrook, al 47 jaar illegaal bezet zijn, al 7 jaar vd wereld afgesloten zijn in een openluchtgevangenis (grenzen zo goed als dicht). Dat de Gazastrook economisch gewurgd wordt doordat israel bijna geen import/export toelaat, de zee afsluit voor vissers, het luchtruim afsluit, en de landbouwgrond ontoegankelijk maakt, en daardoor 80% vd bevolking UN-hulp nodig heeft…

 

Wat voorafging…

Ik start met deze feiten, omdat geen kat of geen krant zich nog bekommert om deze bijzonder ernstige achtergrond, en hoe het komt dat enkele kleine gewapende groepen (we moeten ze “terreurgroepen” noemen, geloof ik) een gewapende strijd voeren tegen bezetter israel. Waarom een (klein) aantal mensen overgaan tot gewapende daden tegen de bezetting.

En nog belangrijker, omdat de media nauwelijks vermelden dat het een politieke beslissing was van israel om een nieuwe slachting in Gaza uit te voeren, die niets met de veiligheid van haar burgers te maken had. Dat het ongelofelijk lang geduurd heeft, vooraleer Hamas gereageerd heeft.

 

Dit is een relaas van de feiten sinds 1 juni. Toen vormden Hamas in de Gazastrook en Fatah in de Westbank een Palestijnse eenheidsregering. Dit 7 jaar na de (politieke) splitsing tussen beide gebieden. Tien dagen later verdwenen 3 kolonisten nabij een (illegale) kolonie in “area C” (door israel volledig gecontroleerd gebied in de Westbank). Israel beschuldigde meteen Hamas (die meteen ontkende), hoewel tot nu toe nog geen enkel bewijs is gegeven (en israel in het verleden altijd bewijzen vrijgaf om hun beschuldigingen te staven).

Het startte een militaire campagne waarbij tot nu toe bijna 1000 mensen gearresteerd werden, een groot deel gewone Hamas-leden, maar ook vele andere activisten, jeugdleiders en journalisten. Er werden 2000 huizen doorzocht (ook sportcentra, sociale organisaties, een tv-zender) en systematisch overhoop gegooid, daarbij veel schade aangericht en ook geld gestolen. Er werden 10 ongewapende mensen vermoord.

Toch reageerde Hamas niet, zelfs geen enkele andere Palestijnse beweging gaf een gewapende reactie hiertegen. Toen op 30 juni de lichamen van de 3 kolonisten gevonden werden, bombardeerde israel de Gazastrook op 1 nacht 34 maal. De dagen hierop volgend reageerden enkele kleine verzetsgroepen (niet Hamas!) met het afvuren van een beperkt aantal kleine grondraketten, die veelal in open velden neerkwamen. Op 8 juli besliste israel opnieuw nog een stap verder te gaan, en grootschalige bombardementen te starten. Pas toen kondigde Hamas aan dit niet meer te tolereren en te reageren met raketten.

Dit alles maakt heel duidelijk dat israel doelbewust een escalatie met Hamas heeft gecreëerd, zodat het een grote operatie kon starten tegen Hamas.

 

Waarom israel de Gazastrook bombardeert

Voor deze beslissing had israel verschillende politieke motieven die ik hier – zonder cynisch, noch idealistisch te zijn – wil duiden. Primair is de creatie van een Palestijnse eenheidsregering. Deze werd gesteund door zowel Fatah als Hamas, en er zetelden alleen technocraten in. Hoewel deze regering nauwelijks bevoegdheden heeft (behalve politie en onderwijs) in 39% van de Westbank, kon deze de positie van israel in de wereld ernstig beschadigen.

Een eenheidsregering zou de Gazastrook terug uit het isolement halen, terug een stem kunnen geven die wél als legitiem beschouwd zou worden door de hypocriete internationale gemeenschap (die verwacht dat een bezette bevolking zich laat afslachten en doodknijpen zonder enig verzet te bieden). Een regering die de Palestijnen terug één stem zou geven in de wereld, zou diplomatiek een veel groter gewicht in de schaal kunnen leggen. Een regering die geweld afzwoor (ook al is alle verzet tegen de jarenlange illegale en moordende, vernederende, vernietigende bezetting legaal volgens het internationaal recht). Een regering die Palestina zou kunnen vertegenwoordigen in internationale rechtbanken waar de apartheid en oorlogsmisdaden aangeklaagd kunnen worden.

 

Zonder masker wordt de naakte waarheid zichtbaar

Door de eenheidsregering zou israel ieder excuus verliezen om de dagelijkse militaire operaties, arrestaties, de voortdurende confiscatie van prive-grond, bouw van nieuwe muren, kolonies en wegversperringen, diefstal van water en inname van de vruchtbare landbouwgrond verder uit te breiden.

Hierdoor zou nog méér zichtbaar worden hoe israel dmv militaire wetten, regels en rechtbanken de Palestijnen in de Gazastrook en Westbank onderwerpen aan de willekeur van generaals, kolonels en ongetrainde tienersoldaten.

En geloof me, strategische kolonels weten goed genoeg hoe ze activistische jongeren moeten straffen op een compleet illegale manier…traangas in de huizen van d ouders en families schieten, chemisch vloeistoffen sproeien op de huizen, familieleden oppakken en chanteren als pasmunt voor de broer, dreigen om de werkvergunning (en job) van familieleden af te nemen, geld aanbieden om als spion te weken,…alles waarvoor het parlement in België op zijn kop zou staan, is hier normaal…israel is dan ook geen democratie, israel is ook geen land in oorlog, israel is een bezetter die daar de vele vruchten van plukt en wil blijven plukken.

Overigens, de dienstplichtige soldaten van 18 tot 21 jaar hebben dan weer geen ervaring, kunde en zijn zo geïndoctrineerd door het israelisch onderwijs, dat zij ook een bron zijn van veel onnodig geweld.

 

Daarnaast zouden de discriminerende wetten voor Palestijnen in israel en de apartheidswetten voor Palestijnen in Jeruzalem,… in het visier komen.

 

Dit alles maakt heel duidelijk dat de huidige bombardering en grondoperatie in Gaza een verderzetting is, een intensifiëring, een versnelling van de militaire, gewelddadige, illegale, immorele bezetting zoals ze al 47 jaar wordt verdergezet.

 

 

Tijd voor actie

Na jaren zonder Palestijns gewapend verzet, met een eenheidsregering die zelfs aan de westerse dubbele standaarden zou voldoen, met een steeds meer groeiende boycot-campagne van het Europese middenveld, met zelfs regeringen die eindelijk de illegaliteit van kolonie-producten in vraag stellen, komt israel stilaan in de verdrukking te staan.

 

Door deze nieuwe slachting in Gaza, spreken regeringen alleen maar over de Hamasraketten. Dit maakt dat het nu meer dan ooit tijd is om actie te ondernemen. Israel boycotten is geen gewelddadige of discriminerende actie, de boycot van het enigste koloniserende apartheidsregime in de wereld, is een plicht. En dit voor nog veel meer dan de eerder vernoemde redenen. Omdat een Palestijns mensenleven evenveel waard is als een israelisch en een Europees.

Omdat wapens verkopen aan israel rechtstreeks Palestijnse mensenlevens kost, rechtstreeks bijdraagt aan hun onderdrukking.

Omdat producten van de kolonies importeren, rechtstreeks bijdraagt aan de financiering van deze kolonies.

Omdat alle israelische bedrijven en overheidsinstellingen direct en indirect betrokken zijn en profiteren van de kolonisering, bezetting en etnische zuivering van de Palestijnse bevolking.

 

De boycot-oproep van de Palestijnse maatschappij (Nederlandse vertaling):

http://bds-campaign.be/nl/content/bds-oproep

Meer info over boycot in België en getuigenissen uit Gaza:

https://eyesongaza.wordpress.com/

https://eyesongaza.wordpress.com/help-gaza/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s