Geboren en gewond tijdens oorlog: 5-dagen-oude Nour en haar moeder gewond door raketaanval op hun huis

Nour Abu Issa werd geboren op 11 juli 2014, vier dagen na de start van Israëls Protective Edge Operatie. Ze raakte gewond tijdens een luchtaanval op haar huis door de Israëlische bezettingsmacht (IOF), omstreeks 18.45u op maandag 14 juli 2014. Haar moeder Nada, die bezig was met borstvoeding te geven, werd geraakt en verwond in de borst, samen met nog zes andere familieleden. Er werd geen voorafgaande waarschuwing gegeven aan de familie dat er een aanval op komst was.

v1
Het huis van de familie Issa na de raketaanval: Al Mezan

Tijdens een eerste onderzoek van de zaak uitgevoerd door het Al Mezan Centrum voor Mensenrechten werden de betrokken familieleden en behandelende artsen geïnterviewd en kwam men te weten dat de IOF een drone raket afvuurde op het huis van Yousef Abu Issa (58) omstreeks 18.45u. Het dak van het huis bevatte asbest en werd geraakt terwijl de inwoners zich binnen hadden verzameld. De aanval veroorzaakte zware schade aan het huis en verwondde alle inwoners: acht mensen waaronder de 5-dagen oude baby en haar moeder. Ze werden geïdentificeerd als:

  • Yousef Abu Issa(58): verwondingen aan de benen en de ogen
  • Feryal Abu Issa (58, zijn vrouw): verwondingen aan de buik en de armen
  • Hadeel Abu Issa (31, zijn dochter): ernstige verwondingen aan het hoofd, gezicht, rug en buik
  • Hassan Abu Issa (21, zijn zoon): verwondingen aan de ledematen
  • Jehad Abu Issa (22, zijn zoon): verwondingen aan het hoofd en de armen
  • Hayil Abu Issa (29, zijn zoon): verwondingen aan verscheidene lichaamsdelen
  • Nada Abu Issa (27, een zogende moeder): verwondingen aan de borst en andere lichaamsdelen
  • Nour Abu Issa (5 dagen oud, Nada’s baby): verwondingen aan de ledematen

De buren haastten zich naar het huis om te helpen en snel daarna arriveerden de ziekenwagens om de gewonden naar het ziekenhuis te vervoeren. Feryal, de grootmoeder van Nour, bevestigde aan Al Mezan dat ze samen met haar dochter Hadeel bezig was met het bereiden van “mlukhiya bladeren”, een traditionele Palestijnse soep. ‘Het was warm en de elektriciteit was afgesloten, dus ik adviseerde mijn schoondochter Nada om met de baby in de hal te gaan zitten waar het wat frisser was,’ zei ze. ‘Een minuut later volgde er een luide klap. Ik zag Hadeel op de grond liggen en dacht dat ze dood was.’

v2
5-dagen oude Nour in het ziekenhuis: Al Mezan

Nada vertelde aan Al Mezan dat ze net was bevallen van haar baby Nour op vrijdag 11 juli 2014. ‘Vanwege de aanvallen op Gaza wilde ik liever zo snel mogelijk weg uit het ziekenhuis en thuis zijn; de dokters raadden me aan om in een veilige plaats te verblijven. Het waren heel warme dagen met lange periodes zonder stroom en het constante lawaai van explosies.’ Ze voegde eraan toe dat ‘de explosie ongeveer een uur voor het ontbijt was gebeurd. Ik raakte gewond en ik kan nu mijn baby geen borstvoeding meer geven.’

Dokter Mona Nasser, die had geholpen met de bevalling van Nour, zei dat de situatie verschrikkelijk was voor Nour en haar moeder. Ze zei dat de verwondingen van moeder en baby op lange termijn gevolgen kunnen hebben.

Al Mezan heeft 37 zaken gedocumenteerd van kinderen en 28 zaken van vrouwen, allemaal gedood door aanvallen van de IOF, en dit in de laatste acht dagen; 330 kinderen en 270 volwassenen raakten gewond. De constante IOF-aanvallen waren hoofdzakelijk gericht op burgerdoelwitten en zijn in strijd met de wetten van het internationaal recht. De zaak van Nour, zoals zoveel anderen, eist geloofwaardig en spoedig onderzoek, op niveau van het internationaal recht. De personen betrokken in dit soort van aanvallen moeten verantwoordelijk worden gesteld voor de schendingen van deze wetten. De slachtoffers moeten het recht en toegang krijgen tot de affectieve rechtsmiddelen en vergoedingen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s