Wanneer je huis niet langer bescherming biedt: IOF valt vrouwen in hun eigen huizen aan.

M1
Foto van Khalifa’s huis, Al Mezan

Op 14 juli 2014 om 1u ’s nachts hebben de aanvallen uitgevoerd door de Israëlische bezettingsmacht reeds het leven gekost aan 28 vrouwen en dit na slechts acht dagen sinds de start van Operatie Protective Edge. De meeste van de vrouwen kwamen om in hun eigen huizen als een direct resultaat van IOF-bombardementen.

Na de ontwikkeling terplekke te hebben bekeken, blijkt het duidelijk dat de IOF de nadruk legt op twee specifieke kwesties: 1) dat het in het vizier houden van burgers en burgerdoelwitten aanvaardbaar is, indien er een verband bestaat met vermeende verzetsstrijder, en 2) dat het vooraf waarschuwen van burgers over een dreigende aanval, meestal uitgevoerd door ‘klop op het dak’ raketten af te vuren, een afdoende manier van waarschuwen is. De slachtoffers van deze aanvallen op, of in de buurt van hun huizen, ook door de ‘waarschuwende’ raketten, hebben reeds vele levens geëist, ook die van vrouwen.

Volgens informatie vergaard door het Al Mezan Centrum voor Mensenrechten hebben de luchtaanvallen van de IOF drie vrouwen gedood in drie verschillende huizen in het Middle Gaza district. Nog vier andere vrouwen, twee kinderen en een man raakten ook gewond tijdens deze aanvallen. Deze vrouwen zijn slechts enkelen van de dozijnen burgers gedood tijdens aanvallen op hun huis en de manier waarop ze omkwamen, bewijst verder dat deze brutale aanvallen illegaal zijn en in overtreding met de internationale wetgeving.

Op zondag 13 juli 2014 werden er omstreeks 7.30u twee IOF-‘waarschuwingsraketten’, de zogenaamde ‘klop op het dak’-raketten afgevuurd met een drone op het huis van Ahmad Al Oudat  (36) in het Al Maghazi  vluchtelingenkamp in het Middle Gaza district. Nog geen minuut later vuurde een IOF straaljager een zware raket af op hetzelfde huis. Ahmed en zijn vrouw slaagden erin om op tijd het huis uit te geraken, maar andere familieleden die zich in het huis ernaast bevonden, waren minder fortuinlijk en hadden niet genoeg tijd om te evacueren, meer bepaald een vrouw en een kind. Laila Al Oudat (37) overleed aan een hoofdwonde als gevolg van een granaatscherf en de 65-jarige Fatima Al Oudat kreeg zware verwondingen aan het hoofd en breuken in de borstkas en buik. Nog een vrouw, ‘Abla Al Oudat (40) en haar zoon Yaser (14) raakten ook gewond. Door de snelheid van de tweede aanval en de paniek veroorzaakt door de eerste ‘waarschuwingsaanval’ had deze familie geen schijn van kans om hier heelhuids uit te komen.

M1
Foto van  Khalifa’s huis, Al Mezan

Op zaterdag 12 juli 2014 omstreeks 19.30u vuurde de IOF twee ‘waarschuwingsraketten’ af op het huis van Jom’a Khalifa (65). Het huis met drie verdiepingen bevond zich in het An Nuseirat vluchtelingenkamp. Er woonden drie families van samen 29 personen in. Tijdens de aanval werd de 25-jarige moeder Khalwa Al Hawajri door rondvliegende granaatscherven afkomstig van de tweede ‘waarschuwingsraket’ geraakt, zij bevond zich op dat moment op de bovenste verdieping. Ze was bezig met het klaarmaken van het Ramdanontbijt ‘iftar’ voor haar familie. Ze liep verwondingen op aan het hoofd, hart en longen en werd officieel doodverklaard in het ziekenhuis.

De echtgenoot van Khalwa vertelde aan Al Mezan dat hun beide kinderen, Lynn (3) en Aseel (10 maanden) in de buurt van hun moeder waren toen ze door de raket werd geraakt. ‘Het is een wonder dat ze deze aanslag hebben overleefd, maar nu zullen ze moeten verderleven zonder hun moeder,’ zei hij. Hij voegde er nog aan toe dat ‘een ‘waarschuwingsraket’ het huis van de buren raakte, dat eigendom was van de familie Al Hawajri, en dat er, drie minuten nadat mijn vrouw stierf, IOF straaljagers een raket op het Khalifa huis afvuurde en het zo compleet verwoestte’.

Op zondag 13 juli 2014, rond 5.30u, vuurde IOF-straaljagers twee zware raketten af op de Al Madakhat (Pomp) Straat in Al Zawaydeh in het Middle Gaza district. De raketten veroorzaakten diepe kraters in de straat en verwoestten verschillende huizen in de buurt. Een van de huizen – een armzalig geconstrueerde woning met asbestdak- was eigendom van een 60-jarige vrouw, Suad Abu Harb, en haar familie. De raket sloeg in op de straat op zo’n 20 meter afstand van het huis. Rwaida Abu Hard (35) werd in har bed gedood en twee andere vrouwen en een man raakten gewond: Hanan, Sanaa’ en Marwan Abu Harb. Een vierde kind in het huis van de buren, Yamen Al Hameedi (4), liep zware verwondingen op aan het hoofd en de arm.

M2
De kamer waar Rwaida stierf, Al Mezan

Mohammed Abu Harb (32) woont in het Abu Harb huis en vertelde aan Al Mezan dat de familie wakker werd door het geluid van een luide ontploffing terwijl puin van het dak bovenop hen viel. ‘Toen we de kamer aan de straatkant onderzochten, die waar mijn zus meestal in slaapt, vonden we Rwaida bedekt met bloed in haar bed, ‘ zei hij en hij voegde er nog aan toe dat ‘ziekenwagens het huis niet konden bereiken en we moesten haar in een deken dragen’. In het ziekenhuis werd Rwaida voor dood verklaard. De schade opgelopen door de raketten, waaronder de gedeeltelijke verwoesting van de rioleringspijpen van de wijk, vormt een gezondsbedreiging voor alle inwoners.

Het Al Mezan Centrum voor Mensenrechten spreekt zijn ontzetting uit over de IOF-aanvallen op huizen, welke tactieken inhouden die zowel onwettig als fataal zijn voor de burgerbevolking van Gaza. Aanvallen richten op huizen en burgers is absoluut verboden volgens de internationale wetgeving; de aanvallen moeten onmiddellijk stopgezet worden en aan grondig onderzoek onderworpen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s