IOF-aanval op een groep mannen: 8 doden bij Moskee in Gaza City

Mezan
van mensenrechtenorganisatie Al Mezan

Tijdens een nieuwe fatale aanslag op Palestijnse burgers vuurde de Israëlische bezettingsmacht (IOF) een raket af op een groepje mannen in Gaza City. Hierbij werden 8 mensen gedood. De aanval gebeurde enkele minuten na het middaggebed in de nabijgelegen moskee, terwijl mensen naar huis terugkeerden van het gebed. Een ander doelwit tijdens de vele aanvallen van de IOF op burgerinfrastructuren was een fabriek dicht bij de opslagplaatsen van het United Nations Relief en Works Agency (UNRWA), waarbij voedselvoorraden in vlammen opgingen. De media in Gaza rapporteerden een aanval in de buurt van een moskee waarbij 17 mensen omkwamen, allemaal leden van de familie Al Batsh. Deze aanvallen bevestigen de criminele veronachtzaming van de IOF ten aanzien van de internationale wet en de rechten van de burgerbevolking van de Gazastrook.

Volgens informatie vandaag vergaard door het Al Mezan Centrum voor Mensrechten vuurden IOF-gevechtsvliegtuigen op zaterdag 12 juli 2014 omstreeks 13.40u een raket af op een groepje mannen in de Sheikh Radwan wijk, ten noorden van Gaza city. Acht mensen verloren het leven bij deze aanval en een raakte zwaargewond. Sommige getuigen en overlevenden van de aanval vertelden aan Al Mezan dat de raket insloeg vlakbij een groepje mannen, dat voor het huis zat van de familie Al-Malash, dicht bij de Beer Al-Saba’ moskee in diezelfde wijk waar de mensen naar huis terugkeerden van de moskee na het middaggebed.

De slachtoffers werden als volgt geïdentificeerd:

– Azmi Mahmoud Obaid (51)

– Sulaiman Sa’eed Obaid (56)

– Mostafa Mohammed Enaya (58)

– Ghassan Ahmad Al Masri (25)

– Mohammed Khalil Deeb (30)

– Rif’at Yousef Amer (32)

– Ratib Sobhi Al Saifi (22) en

– Nidal Mohammed Al MAlash (33)

De lichamen van Deeb en Amer werden in de tegenoverliggende straat gevonden waar ze dodelijke verwondingen hadden opgelopen als gevolg van rondvliegende granaatscherven van de raket.

Al Mezan sprak met de buren en getuigen die vertelden dat de slachtoffers, samen met andere vrienden, meestal ’s avonds samen tijd doorbrachten en voor het huis zaten. Het huis van de Al Malash familie behoort toe aan de neef van Meneer Ismail Haniyeh, de vice-voorzitter van het Politieke Bureau van de Hamas Beweging.

Volgens Kamal Zaqout (19), die dicht bij het Al Malash huis woont, kwam de aanval onverwacht, want er waren geen aanvaringen noch militaire activiteiten gaande in de buurt. Zaqout was de eerste om naar de plaats van de aanval te gaan en werd verrast bij het zien van de slachtoffers. ‘Deze mensen zaten daar altijd, we zagen hen daar dikwijls zitten en praten voor het huis,’ vertelde hij aan Al Mezan, en voegde eraan toe dat ‘ze een groep van vrienden en neven waren die samen tijd doorbrachten.’ Hazem Al Madhoun, die het tegenoverliggende huis woont, vertelde aan Al Mezan dat hij ’s avonds arriveerde op de plaats van de aanslag en de mannen verspreid op de grond vond, stervende. Hij bevestigde dat het om een groepje vrienden ging die elkaar regelmatig ontmoetten. ‘Een paar buren kwamen samen en brachten de slachtoffers in hun wagens naar het ziekenhuis,’ zei hij nog.

Rond dezelfde tijd beschoot de IOF een fabriek voor frisdranken naast de voedselopslagplaatsen van het UNRWA, dat gevestigd is in de industriële zone van Gaza City. De beschieting zette de fabriek in vuur en vlam en verwoestte het compleet.

Het Al Mezan Centrum voor Mensenrechten veroordeelt de IOF-aanvallen die niet voldoen aan de basisprincipes van onderscheid en proportionaliteit. Aanvallen op burgers en burgereigendommen zijn ernstige inbreuken op de internationale mensenrechten. Aanvallen op vermeende militaire doelwitten moeten proportioneel zijn en burgers ontwijken.

In het licht van de doorlopende en onwettige IOF-aanvallen staat Al Mezan erop dat de internationale gemeenschap tussenbeide komt en de aanvallen een halt toeroept om de veiligheid van de burgerbevolking in Gaza te verzekeren.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s