De enige die overblijft, is mijn zus.

De enige die overblijft, is mijn zus, ze is getrouwd en woont ergens anders. Niemand heeft het overleefd in het huis

b1
Foto van de familie Al Haj na de aanval: Al Mezan

Vier dagen na de dodelijke aanval op de woonst van de familie Al Haj in Khan Younis, had Al Mezan ene interview met Yasser Al Haj (25). Hij is de enige die deze aanval heeft overleefd. Volgens het onderzoek van Al Mezan werden 8 mensen gedood tijdens deze aanval op het huis, waaronder twee kinderen en drie vrouwen. Het is onduidelijk waarom deze aanval werd uitgevoerd, en dit zonder enige waarschuwing.

Omstreeks 1.20u, op donderdag 10 juli 2014, vuurde de Israëlische luchtmacht een zware raket af op het huis van Mahmoud Al Hai (57). Het huis bevond zich in Blok J in het Khan Younis vluchtelingenkamp in het zuiden van de Gazastrook. Het huis telde 1 verdieping en was ongeveer 100 vierkante meter groot. De aanval had de complete verwoesting van de woonst als resultaat terwijl de inwoners binnenin het huis zaten. Acht mensen verloren het leven, waaronder twee kinderen:

  • Mahmoud Al Haj (57)
  • Basma Al Haj ( 48, zijn vrouw)

en hun zonen en dochters:

  • Omar Al Haj (20)
  • Sa’ad Al Haj (17)
  • Tareq Al Haj (18)
  • Asmaa Al Haj (22)
  • Najlaa’ Al Haj (29)
  • Fatma Al Haj (12)

Verschillende aangrenzende huizen ondergingen zware schade tijdens de aanval en 23 mensen raakten gewond als gevolg van rondvliegend puin. Er dient te worden opgemerkt dat huizen in de vluchtelingenkampen in de Gazastrook meestal klein en slecht geconstrueerd zijn, en dicht op elkaar staan.

Yasser was thuis met zijn broer toen om 00.30u zijn ouders en drie zussen terugkwamen van ene bezoek aan het huis van hun oom, dichtbij in het vluchtelingenkamp. Hij besloot om nog wat te gaan babbelen met vrienden uit de buurt tijdens deze Ramadannacht. De vrienden ontmoetten elkaar en babbelden ongeveer een half uur. Ze bevonden zich ongeveer 500 meter van het huis van Yasser, maar ze waren bang voor de drones die over de buurt vlogen en besloten naar huis terug te keren. De drones konden zonder enige aanleiding groepen van mensen aanvallen, dat wisten ze uit ervaring.

Yasser was op weg naar huis. ‘Ik was ongeveer 200 meter van mijn huis toen ik, omstreeks 1.20u, ene enorme ontploffing hoorde en ene dikke rookwolk zag komen vanuit het smalle gangpad van mijn woning. Ik stapte het doorgangetje binnen, maar de rook was zo dik dat ik niks duidelijk kon zien. Ik dacht dat de IOF het huis van de buren had gebombardeerd. Ik stapte verder en was in shock toen ik zag hoe ons huis totaal vernietigd was. Ik begon mijn zelfbeheersing te verliezen en wist niet wat ik moest doen, ‘ vertelde hij aan Al Mezan. Yasser zag hoe zijn oom de buren hielp met het wegdragen van de lichamen van zijn familie. ‘Ik zag hoe mijn oom het lichaam van mijn moeder droeg,’ zei hij, en ‘ik liep hem hysterisch achterna.’ De buren die hadden opgemerkt dat Yasser in shocktoestand was, hielden hem tegen en gaven hem ene lift naar het ziekenhuis. ‘Het was misschien gemakkelijker om mijn familieleden terug te vinden in het lijkenhuis van het ziekenhuis, en hopelijk, in de een of andere afdeling van de ziekenzorg,’ voegde hij nog toe. Yasser vond de dode lichamen van zijn broers en zussen en kreeg een kalmeringsmiddel toegediend door een dokter. Hij kreeg alle details te horen toen hij weer wakker werd. ‘Nu resten er enkel nog mijn zus Fedaa en ik. Fedaa is getrouwd en was in haar eigen huis toen de aanval zich voordeed. Ik begrijp niet waarom ze ons hebben aangevallen. We kregen niet eens een waarschuwing.’

De IOF hebben hun aanvallen rechtstreeks gericht op 276 huizen sinds het begin van Operatie Protective Edge. Van de huizen die geraakt werden, zijn er 265 vernietigd. 76 mensen werden gedood, waarvan iedereen behalve vijf burgers waren, waaronder 27 kinderen en 21 vrouwen. Aanvallen richten op burgerdoelwitten is een oorlogsmisdaad en vervolgbaar.

van mensenrechtenorganisatie Al Mezan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s